Αστική ανάπλαση Πειραιά: Η παρουσίαση ενός έργου πνοής για την πόλη

Η παρουσίαση του σημαντικότερου προγράμματος αστικής ανάπλασης των τελευταίων 30 ετών στο Δήμο Πειραιά

έλαβε χώρα την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020 στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, ενώπιον του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και πλήθους εκπροσώπων του πολιτικού, επιχειρηματικού και δημοσιογραφικού κόσμου.

Πρόκειται για ένα πλαίσιο συνδυαστικών ενεργειών μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με σκοπό την αναμόρφωση και την ανάπτυξη της ιστορικής περιοχής του Αγίου Διονυσίου Πειραιά, που ξεκίνησε με την αναμόρφωση τεσσάρων μεγάλων οικοδομικών τετραγώνων. Το πρόγραμμα της ανάπλασης εξελίσσεται σε δύο άξονες:

* Στην αναβίωση και επανάχρηση των πρώην εγκαταστάσεων της καπνοβιομηχανίας «ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ» και τη μετατροπή τους σε κτίρια γραφείων διεθνών προδιαγραφών από την ελληνική εταιρεία Dimand σε συνεργασία με την EBRD και την Grivalia.

* Στην ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής με έργα και επεμβάσεις σε δημόσιους, κοινωφελείς και κοινόχρηστους χώρους.

Το πρόγραμμα αστικής ανάπλασης περιλαμβάνει την ανακατασκευή των πρώην εγκαταστάσεων της «ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ», ενώ θα δημιουργηθούν χώροι πρασίνου και αθλητικές εγκαταστάσεις για το Δήμο Πειραιά.

Στο πλαίσιο διεύρυνσης του προγράμματος, η DIMAND πρόκειται να υλοποιήσει τέσσερα επιπλέον οικιστικά έργα, στην ίδια περιοχή όπου εφαρμόζεται το πρόγραμμα.

Η υλοποίηση του προγράμματος πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Δήμου Πειραιά σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, μέσω δημόσιων έργων προϋπολογισμού 15 εκ. ευρώ, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός της ανάπλασης στην περιοχή από ιδιωτικούς επενδυτικούς φορείς εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 250 εκ. ευρώ.

«Οι γειτονιές ξαναγεννιούνται, ανακτώντας την ασφάλειά τους» τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρουσίαση του προγράμματος ανάπλασης της περιοχής του Αγίου Διονυσίου, στον Πειραιά.

Το έργο αφορά τέσσερα μεγάλα οικοδομικά τετράγωνα και θα συμβάλει στην αισθητική και την οικονομική αναζωογόνηση της περιοχής, αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Η ανάπλαση θα εστιάσει στις παλιές εγκαταστάσεις της καπνοβιομηχανίας «Παπαστράτος». Η ιδιαίτερη βιομηχανική αρχιτεκτονική θα διατηρηθεί στο εξωτερικό κέλυφος των κτηρίων, ενώ οι εσωτερικοί χώροι θα μετατραπούν σε σύγχρονο συγκρότημα στέγασης γραφείων, φιλικό προς το περιβάλλον, που εκτιμάται πως θα στεγάσει 10.000 εργαζόμενους.

Έτσι, θα δημιουργηθεί ένα οικονομικό οικοσύστημα με αναπτυξιακή δυναμική. Οι ανανεωμένες μονάδες θα πλαισιωθούν από χώρους πρασίνου και αθλητικές εγκαταστάσεις. Τα έργα θα έχουν και οικιστική πτυχή, καθώς θα κατασκευαστούν 200 επιπλωμένα διαμερίσματα που θα διατεθούν προς ενοικίαση ή πώληση.

Το μεγαλύτερο μέρος του κόστους θα καλυφθεί από τον ιδιωτικό τομέα, με τη βοήθεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πρόκειται για μοντέλο που ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «υπόδειγμα συνεργασίας», προσθέτοντας πως η επένδυση των ιδιωτών ενισχύεται με υποδομές και δίκτυα που παρέχει η Περιφέρεια Αττικής, ενώ το κεντρικό κράτος αίρει εμπόδια όπως η γραφειοκρατία και οι χρονοβόρες αδειοδοτήσεις, απελευθερώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο αξία. 

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, η ανάπλαση του Αγίου Διονυσίου αποτελεί το πρώτο βήμα σε μια ευρύτερη προσπάθεια αναμόρφωσης της ζώνης του Πειραιά, η οποία κεντρίζει το ενδιαφέρον επενδυτών. Σε συνδυασμό με την κατασκευή σταθμών Μετρό και της σύνδεσης με τη Βούλα μέσω τραμ, δημιουργείται ένα τόξο παράκτιας ευημερίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε πως οι οργανωμένες αναπλάσεις θα αναπτυχθούν σύντομα και σε άλλες περιοχές, βάσει σχεδίου, με στόχο ο σχεδιασμός των χρήσεων γης να υπερδιπλασιαστεί, φτάνοντας το 55% έως το τέλος της τετραετίας. Αυτό, προσέθεσε, θα συνοδευτεί από κίνητρα για τον εκσυγχρονισμό κτηρίων, μεταφορά συντελεστή δόμησης και νομοθετική ρύθμιση για την παρέμβαση σε εγκαταλελειμμένα κτίσματα.

Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως το μεράκι και το πάθος των επενδυτών που είδε στην περίπτωση ανάπλασης του Αγίου Διονυσίου είναι ακριβώς τα στοιχεία που θα βοηθήσουν στη συνολική αλλαγή κλίματος στην χώρα και σε ολόκληρη την κοινωνία. «Αυτό είναι που θα μας επιτρέψει τελικά να κάνουμε τη μεγάλη διαφορά ώστε τέτοιες ωραίες πρωτοβουλίες σε λίγα χρόνια να μην αποτελούν την εξαίρεση, αλλά τον κανόνα στη χώρα μας».

Ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, στην ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων:

«Η μεγάλη αστική ανάπλαση στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου είναι μια παρέμβαση που έρχεται να αλλάξει ριζικά την εικόνα μιας μεγάλης σε έκταση και σημασία περιοχής του Πειραιά, δίνοντάς της νέα πνοή και δυναμική. Δημιουργώντας νέες δυνατότητες για κατοίκους και επισκέπτες και νέες προοπτικές ανάπτυξης για την τοπική επιχειρηματικότητα. Μια παρέμβαση που έρχεται να υπογραμμίσει πως ο Πειραιάς μπορεί και οφείλει να πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις και έχει θέση στην πορεία ανάκαμψης και αλλαγής σελίδας για τη χώρα μας.

Από την πρώτη στιγμή πιστέψαμε στην περιοχή, όπως και η Περιφέρεια η οποία συμφώνησε με την ανάπλαση και χρηματοδότησε το έργο. Πιστέψαμε στη βιομηχανική φυσιογνωμία του Αγίου Διονυσίου και στην έντονη ιστορική και πολιτιστική διάστασή του. Θέλουμε να δούμε τον Άγιο Διονύσιο να εξελίσσεται σε κύτταρο επιχειρηματικότητας και πολιτισμού, όπου διαφορετικές δραστηριότητες ήπιας όχλησης θα συνυπάρχουν αρμονικά και αμοιβαία επωφελώς. Οι επιχειρήσεις με τις κατοικίες. Οι χώροι καινοτομίας, όπως το Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας Blue Lab, που εγκαινιάσαμε πρόσφατα, με τους χώρους πολιτισμού και τις αξιόλογες προσπάθειες που ήδη έχουν εγκατασταθεί δίνοντας ένα ιδιαίτερο χρώμα και χαρακτήρα.

Οι σημαντικές επενδύσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και αυτές που προγραμματίζονται, όπως και η σημασία που αποδίδουμε στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου ευρύτερα, δημιουργούν πρόσθετες αναπτυξιακές προοπτικές: όπως στον τομέα του real estate, στον οποίο υπάρχει μεγάλη κινητικότητα το τελευταίο διάστημα σε όλη την περιοχή που συνδέεται με το λιμάνι.

Τονίζω σε κάθε ευκαιρία ότι το μέλλον του Πειραιά είναι αισιόδοξο. Το τονίζω γιατί για εμένα τα πράγματα είναι προφανή. Με την ολοκλήρωση του μετρό, το Master Plan για το λιμάνι, τουλάχιστον με τις παρεμβάσεις που προβλέπονται στο κομμάτι που αφορά στον Δήμο Πειραιά, την ανάπλαση του Μικρολίμανου, τη δεδομένη πλέον αξιοποίηση του Πύργου του Πειραιά, ύστερα από 45 χρόνια εγκατάλειψης, ελπίζω σύντομα το νέο Δικαστικό Μέγαρο και την Ιπποδάμεια Κλειστή Αγορά τροφίμων, καθώς και μια σειρά μεσαίων και μικρών παρεμβάσεων από τα 80 εκατομμύρια της ολοκληρωμένης χωρικής επένδυση και περίπου 50 εκατομμύρια από την Περιφέρεια και άλλες χρηματοδοτικές πηγές και φυσικά τις ιδιωτικές επενδύσεις, αλλάζει σιγά σιγά η όψη του Πειραιά.

Δημιουργούνται νέες αναπτυξιακές προοπτικές και προσελκύονται επενδύσεις, επισκέπτες και πολλές νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Σε αυτήν την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε τα επόμενα χρόνια, αξιοποιώντας τα πολλαπλά συγκριτικά πλεονεκτήματα του Πειραιά προς όφελος της πόλης, της τοπικής οικονομίας και των κατοίκων».

 

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, που επίσης παρευρέθη στην παρουσίαση του προγράμματος ανάπλασης.

Ο πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος της DIMAND, Δημήτρης Ανδριόπουλος, ανέφερε τα εξής:

«Εκτός από την αξιοποίηση των ακινήτων της Παπαστράτος, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου τα τέσσερα τελευταία χρόνια πραγματοποιούνται και άλλες ιδιωτικές επενδύσεις, που μαζί με τα κτίρια κατοικιών που αναπτύσσονται από την DIMAND, θα δημιουργήσουν τις πρώτες έννοιες του τριπτύχου Εργάζομαι – Ζω – Διασκεδάζω στην περιοχή μου.

Η μεταμόρφωση του Αγίου Διονυσίου θα είναι μια συνεχής διαδικασία, που στην ωρίμανσή της θα μπορεί να συγκριθεί με αντίστοιχες πετυχημένες γειτονιές της Βαρκελώνης, του Άμστερνταμ ή του Βερολίνου.

Είμαι βέβαιος ότι το 2025 ο Δήμος Πειραιά θα έχει πετύχει κάτι μοναδικό. Με τα έργα που υλοποιούνται θα έχει ενώσει την περιοχή γύρω από τον σταθμό του Μετρό και του τρένου, με την Αγορά και τον Πύργο Πειραιά, θα συνεχίζει στην πλατεία Δημοτικού Θεάτρου από την οδό Σωτήρος στο Πασαλιμάνι και παραλιακά θα φτάνει έως το Μικρολίμανο, το Δελφινάριο και τελικά στο ΣΕΦ. Έτσι, ο Πειραιάς θα γίνει η αφετηρία του παραλιακού μετώπου, που θα συνδέει τον Πειραιά με το Σούνιο».

Παράλληλα, η επικεφαλής της EBRD για Ελλάδα και Κύπρο, Andreea Moraru, ανέφερε:

«Είμαστε πολύ υπερήφανοι που συμμετέχουμε στην αστική ανάπλαση του Πειραιά. Το πρόγραμμα ανάπλασης το οποίο θα υλοποιηθεί από το Δήμο σε συνδυασμό με τις σημαντικές ιδιωτικές επενδύσεις αναμένεται να δημιουργήσουν θετικές οικονομικές επιπτώσεις στην περιοχή με έντονο εμπορικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Η κοινοπραξία μας με την Dimand μας επέτρεψε να επενδύσουμε στην πρώην βιομηχανική περιοχή του Αγίου Διονυσίου μεταμορφώνοντας τα πρώην βιομηχανικά κτήρια του Παπαστράτου σε μοντέρνους γραφειακούς χώρους σύμφωνα με τα υψηλότερα πρότυπα ενεργειακής απόδοσης και βιωσιμότητας και επικεντρωμένους στις ανάγκες των χρηστών. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την αστική ανάπλαση του Πειραιά, δουλεύοντας πολύ στενά με τον Δήμο, με στόχο να συμβάλλουμε στην κάλυψη της ανάγκης εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του υφιστάμενου κτιριακού αποθέματος της χώρας».

Η Ναταλία Στράφτη, Managing Partner στην Grivalia Management Company, τόνισε κι εκείνη με τη σειρά της τη σημασία του έργου τόσο για την Grivalia και την Eurobank, όσο και για την ευρύτερη περιοχή και το θετικό αποτύπωμα που η ανάπτυξη αυτή θα έχει στον Άγιο Διονύσιο.

«Η ανάπλαση των κτιρίων της Παπαστράτος αποτελεί επένδυση που με την ολοκλήρωσή της θα έχουν επενδυθεί συνολικά κεφάλαια άνω των 150 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για την πρώτη ανάπτυξη στην Ελλάδα κατά την οποία συνεργάστηκαν ένας developer και ένα επενδυτικό fund, ενώ για την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου και την ευρύτερη ανάπλαση της περιοχής καθοριστική ήταν η συμβολή και η συνεργασία με τον Δήμο Πειραιά.

Από την έναρξη του έργου αυτού, βλέπαμε ότι ήταν σύμφωνο με την επενδυτική μας στρατηγική, αλλά και της τράπεζας εκ των υστέρων, καθώς επρόκειτο για ένα έργο με βιώσιμα χαρακτηριστικά, και οφέλη για τους μετόχους, τους χρήστες, και την τοπική κοινότητα. Η στρατηγική θέση της ανάπτυξης κοντά στο λιμάνι, με εξαιρετικές προσβάσεις από μέσα σταθερής τροχιάς καθώς επίσης και η συνεργασία με ένα έμπειρο developer, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην αρχική μας απόφαση.

Αναμένουμε ότι το εν λόγω έργο, θα αποτελέσει την αφορμή για την περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής του Αγ. Διονυσίου και μεταμόρφωσής της από μια βιοτεχνική σε επιχειρηματική ζώνη με πολλαπλά οφέλη για τους εμπλεκόμενους».

Για την αξιοποίηση των πρώην εγκαταστάσεων της ιστορικής καπνοβιομηχανίας «Παπαστράτου», ο Χρήστος Χαρπαντίδης, πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος, τόνισε:

«Το συγκεκριμένο εγχείρημα έρχεται να επιβεβαιώσει την πάγια πεποίθησή μας ότι το θετικό κοινωνικό πρόσημο είναι μονόδρομος όταν συνεργάζονται άνθρωποι με όραμα και όταν ο δημόσιος τομέας τολμά να συνεργαστεί με τον ιδιωτικό. Είμαστε χαρούμενοι και περήφανοι που έχουμε τη δυνατότητα να συμβάλλουμε ουσιαστικά στην αστική ανάπλαση της περιοχής και στη μεταμόρφωσή της σε ένα σύγχρονο επιχειρηματικό κόμβο. Ως Παπαστράτος δηλώνουμε παρόντες τόσο για τον Πειραιά, που αποτελεί κομμάτι του DNA μας, όσο και για τον στόχο της εθνικής αναβάθμισης της χώρας μας μέσω καινοτόμων επενδύσεων σε ανθρώπους και εγκαταστάσεις».

Πηγή: Το ΒΗΜΑ

Συμμετοχή στη συζήτηση

Compare listings

Compare