Η βασική ιδέα της μινιμαλιστικής διακόσμησης είναι να απογυμνώσει έναν εσωτερικό χώρο σε μια εντελώς ακατέργαστη μορφή για να επιτύχει το μέγιστο επίπεδο απλότητας.
Άδειο, κρύο και βαρετό; Απλό, κομψό και σέξι; Ανεξάρτητα από το πώς βλέπετε τον μινιμαλιστικό εσωτερικό σχεδιασμό, υπάρχουν περισσότερα σε αυτή την ευρέως αγκαλιασμένη έννοια από ό, τι οι περισσότεροι από εμάς σκέφτονται.
Αν θέλουμε να κάνουμε τη θεωρία του less is more (το λιγότερο είναι περισσότερο), πρέπει να επανεξετάσουμε τον μινιμαλισμό όχι μόνο ως απλό λευκό κουτί ή δροσερό υπερσύγχρονο χώρο, αλλά ως μια ιδέα που παρουσιάζει ταυτόχρονα εξαιρετικό λειτουργικό σχεδιασμό, δημιουργώντας παράλληλα έναν απλοποιημένο τρόπο ζωής.
Ο μινιμαλιστικός σχεδιασμός ξεκίνησε τον 20ο αιώνα ως αντίδραση στις παραδοσιακές και υπερβολικά διακοσμημένες κλασσικές λεπτομέρειες. Με λίγα λόγια, είναι σχεδιασμός που έχει απογυμνωθεί μέχρι τον ουσιαστικό σκοπό και την ταυτότητά του εξαλείφοντας όλα περιττά. Αυτή η αισθητική υποδεικνύει την απλότητα στο καλύτερο της.
Οι σχεδιαστές από όλα τα πεδία άρχισαν να υιοθετούν έναν απλό, καθαρό σχεδιασμό. Τα αυτοκίνητα, η ηλεκτρονική και η αρχιτεκτονική έγιναν πιο εξορθολογισμένα, μια τάση που συνεχίζεται σε σχεδόν όλα όσα εκτιμούμε σήμερα. Μπορείτε να ευχαριστήσετε τον μινιμαλισμό για το κομψό, συμπαγές και λειτουργικό iPhone σας.
Η διασταύρωση της φόρμας και της λειτουργίας
Ένας από τους πρώτους που αγκαλιάζει τον μινιμαλισμό είναι ο Mies van der Rohe . Στην πραγματικότητα, ο όρος “λιγότερο είναι περισσότερο” προέρχεται από τον Γερμανό αρχιτέκτονα και εκπαιδευτικό, ο οποίος χρησιμοποίησε γυαλί, χάλυβα και πλατύς ανοιχτούς χώρους για να δημιουργήσει τα ανεμπόδιστα μοντέρνα οράματα του. Η χρήση τραγανών γραμμών και σωστά τοποθετημένων ορθογωνίων σχημάτων δημιούργησε μια αίσθηση τάξης.
Κατά συνέπεια, η δημιουργία λειτουργικών στοιχείων σχεδιασμού με τον πιο συμπαγή τρόπο είναι το κλειδί στον μινιμαλιστικό σχεδιασμό. Πάρτε ένα απλό ορθογώνιο πλωτό τοίχο. Σε πολλές περιπτώσεις, χωρίζει ένα χώρο και διπλασιάζεται ως ντουλάπα ή κρυφό κομμάτι αποθήκευσης. Αλλά είναι επίσης από μόνο του ως ένα έργο τέχνης και ένα σημείο εστίασης.
Η εξάλειψη των σωμάτων και των ξένων αντικειμένων είναι επίσης χαρακτηριστικό του μινιμαλιστικού εσωτερικού σχεδιασμού. Αυτή η απλότητα επιτρέπει την εστίαση να παραμείνει στο σκοπό και τη λειτουργία του δωματίου, και στην ομορφιά των προσεκτικά επιλεγμένων επίπλων.
Ομοίως, η διατήρηση των συνδυασμών χρωμάτων στο ελάχιστο ενισχύει περαιτέρω το γαλήνιο και ισορροπημένο περιβάλλον. Αυτό δεν μεταφράζεται απαραιτήτως στο να κρατάτε τα πάντα ασπρόμαυρα. Πάπες χρώματος, μονοχρωματικές αποχρώσεις οποιουδήποτε χρώματος και στρώματα υφής όπως το ξύλο και το μαλλί λειτουργούν καλά σε κάθε μινιμαλιστικό χώρο.
Γιατί λειτουργεί ο μινιμαλισμός
Ο μινιμαλισμός δεν φαίνεται μόνο μεγάλος, αλλά έχει και πολλά οφέλη. Κατ ‘αρχάς, ένας καθαρός καθαρός χώρος είναι γνωστό ότι αυξάνει την ευτυχία και την υγεία μας. Το να μην μπορείς να βρεις κάτι εύκολα είναι ένας σίγουρος τρόπος να μειώσεις την διάθεση και να αυξήσεις το άγχος.
Στη συνέχεια, έχοντας κάτι βελτιστοποιημένο και σχεδιασμένο για ένα σκοπό – χωρίς όλα τα κουδούνια και σφυρίχτρες και πολυσύνθετους σκοπούς που έχουμε συνηθίσει – δημιουργεί ένα καθαρό, ρευστό και χαλαρωτικό περιβάλλον.
Ένα άλλο προφανές πλεονέκτημα: Τα βελτιωμένα έπιπλα σας δίνουν περισσότερο χώρο, ακόμη και στα μικρότερα δωμάτια. Επιπλέον, μια ήρεμη παλέτα ή μια περιορισμένη επιλογή χρωμάτων κάνει ένα δωμάτιο να αισθάνεται γαλήνιο και λιγότερο χαοτικό. Τέλος, λιγότερο από όλα σημαίνει περισσότερα χρήματα στην τσέπη σας.
Πώς να τον υιοθετήσω
Ακόμα κι αν είσαι παραδοσιακός και αγαπάς τις καμπύλες σου και τις φάρες σου, μπορείς να αγκαλιάσεις μερικές αρχές μινιμαλισμού για ένα ευτυχισμένο και υγιεινό σπίτι. Ακολουθούν μερικές συμβουλές:
Αδειάστε το σπίτι σας
Ποιος δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένα μικρό ξεκαθάρισμα; Η ζωή σε ένα καθαρό και καθαρό χώρο δεν είναι μόνο μινιμαλιστική, είναι υγιής. Αν έχετε αξεσουάρ ή άλλα αντικείμενα που βρίσκονται γύρω από αυτά που συλλέγουν μόνο σκόνη, σκεφτείτε να τα δώσετε.
Το ίδιο ισχύει και για παλιές φωτογραφίες σε ξεπερασμένα πλαίσια. Προσπαθήστε να τα στερεώσετε σε ψηφιακό πλαίσιο ή να τα τοποθετήσετε σε αντίστοιχα πλαίσια και να δημιουργήσετε έναν τοίχο γκαλερί . Όταν ξεκινήσετε να καθαρίζετε τις επιφάνειες, θα αισθανθείτε αμέσως νέα ζωή αναπνέοντας στο δωμάτιο.
Εξορθολογείστε τα έπιπλά σας
Χρειάζεστε κάθε κομμάτι έπιπλα σε κάθε δωμάτιο; Αν υπάρχει ένας μοναχικός Οθωμανός που περιμένει απλά στη γωνία για να καθίσει σε ανύπαρκτο επισκέπτη, αφαιρέστε το.
Είναι άσκοπα μεγάλο το τραπεζάκι σας; Δοκιμάστε να την αντικαταστήσετε με μικρότερο. Κάθε κομμάτι των επίπλων που αφαιρείτε ή μειώνετε θα ανοίξει το χώρο.
Απλοποιήστε την παλέτα χρωμάτων σας
Κοιτάξτε γύρω από το δωμάτιο. Συμπεριλαμβανομένων αξεσουάρ, έργων τέχνης, χαλιών, επεξεργασιών παραθύρων και έστω επίπλων, πόσα χρώματα υπάρχουν; Απλοποιήστε το χρωματικό σας σχέδιο εξαλείφοντας τα εξωτερικά χρώματα και διατηρώντας τα σε δύο ή τρία χρώματα.
Δοκιμάστε να τοποθετήσετε το ίδιο χρώμα σε διαφορετικά κομμάτια με υφή. για παράδειγμα, βάλτε μαύρα μαξιλάρια μαλλιού σε γκρι καναπέ. Ή, εάν έχετε ήδη ένα ουδέτερο δωμάτιο, προσθέστε ένα ποπ χρώμα για ένα καλλιτεχνικό εστιακό σημείο.
Εστίαση στη λειτουργία
Το επίκεντρο ενός δωματίου δημιουργείται συχνά από τα έπιπλα και τα αξεσουάρ του. Οι διαφορετικές τεχνικές τοιχοποιίας ή υπερβολική επεξεργασία παραθύρων, για παράδειγμα, δεν ενισχύουν κατ ‘ανάγκη τη λειτουργία ενός χώρου. αποσπούν την προσοχή από αυτό.
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να δημιουργήσετε ένα καλλιτεχνικό χαρακτηριστικό σε ένα μινιμαλιστικό δωμάτιο. Απλά το κάνετε με ένα κομμάτι που προσθέτει στη λειτουργία, όπως ένα ωραίο φωτιστικό πάνω από ένα άδειο τραπέζι ή ένα έντονα έγχρωμο έπιπλο. Όταν αγκαλιάζετε τον μινιμαλισμό, αναρωτηθείτε: Είναι αυτό απολύτως απαραίτητο;
Οι ελάχιστοι χώροι είναι γνωστοί για την ισορροπία και την απλοποιημένη ομορφιά. Για ένα υγιές, λιγότερο χαοτικό και αισθητικά ήσυχο σπίτι, αγκαλιάστε ένα μινιμαλιστικό σχέδιο.
Πηγή: freshome.com