Οκτώ κτίρια του Frank Lloyd Wright προστέθηκαν στη λίστα παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO

Οκτώ κτίρια του αμερικανικού αρχιτέκτονα Frank Lloyd Wright προστέθηκαν στον κατάλογο της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, συμπεριλαμβανομένου του εικονικού οικισμού Fallingwater και του Μουσείου Guggenheim στη Νέα Υόρκη.

Τα οκτώ κτίρια απονεμήθηκαν από την επιτροπή παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO σε συνάντηση στις 7 Ιουλίου στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν.

Εκτός από το Μουσείο Guggenheim και το Fallingwater, οι έξι άλλοι χώροι που απαριθμούνται είναι οι χώροι Frederick C Robie House , Illinois, Hollyhock House , Καλιφόρνια, House Herbert και Katherine Jacobs και Wisconsin, Unity Temple στο Oak Park, μαζί με τα σπίτια και τα στούντιο του Wright στο Taliesin, Wisconsin, και Taliesin West , Αριζόνα – και οι δύο από τις οποίες φιλοξενούν τώρα την Σχολή Αρχιτεκτονικής του Taliesin .

Μουσείο Guggenheim της Νέας Υόρκης
Το Μουσείο Guggenheim της Νέας Υόρκης είναι σήμερα Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

Μαζί με τα οκτώ κτίρια Wright, υπάρχουν σήμερα 24 παγκόσμιες κληρονομιές της UNESCO στις ΗΠΑ.

Αυτά τα κτίρια είναι τα πρώτα κομμάτια της σύγχρονης αρχιτεκτονικής από τη χώρα που έχουν αναγνωριστεί από το διεθνές σώμα διατήρησης.

Η Frank Lloyd Wright Building Conservancy συνεργάζεται με ιδιοκτήτες ακινήτων και κηδεμόνες για μια δεκαετία και μισό για να αναγνωρίσει τα κτήρια του 20ου αιώνα επίσημα αναγνωρισμένα.

“Αυτή η αναγνώριση από την UNESCO είναι ένας σημαντικός τρόπος για να επιβεβαιώσουμε πόσο σημαντικό ήταν ο Frank Lloyd Wright για την ανάπτυξη της σύγχρονης αρχιτεκτονικής σε όλο τον κόσμο”, δήλωσε η Barbara Gordon, εκτελεστική διευθύντρια της Frank Lloyd Wright Building Conservancy.

“Ελπίζουμε ότι η επιγραφή αυτών των οκτώ μεγάλων έργων θα φέρει επίσης επίγνωση της σημασίας της διατήρησης όλων των κτιρίων του ως ζωτικού τμήματος της καλλιτεχνικής, πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς”, πρόσθεσε .

Ένας κατάλογος 10 κτηρίων είχε αρχικά υποβληθεί το 2015, αλλά αναθεωρήθηκε σε οκτώ έργα για την υποβολή του 2018. Ο πύργος τιμών στην Οκλαχόμα και το πολιτικό κέντρο του Marin County στην Καλιφόρνια ήταν οι χώροι που δεν έκαναν τον τελικό κατάλογο.

Robie House του Frank Lloyd Wright
Το Robie House είναι ένα από τα οκτώ κτίρια του Frank Lloyd Wright που αναγνωρίστηκαν ως μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO

Ο Ράιτ θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους αρχιτέκτονες που εργάζονται στον 20ο αιώνα. Πρωτοστατεί στην αρχιτεκτονική σχολή Prairie, ένα κίνημα που επιδιώκει να αναπτύξει ένα “αυτόχθον” στυλ αμερικανικού σχεδίου.

Σε μια σταδιοδρομία που ξεπέρασε τα 70 χρόνια σχεδίασε ξενοδοχεία, μουσεία, εκκλησίες και ουρανοξύστες, καθώς και ιδιωτικά σπίτια, διευρύνοντας συχνά τον δημιουργικό του έλεγχο πέρα ​​από τον τίτλο του αρχιτέκτονα για να είναι αστικός σχεδιασμός και εσωτερικός σχεδιαστής. Ο MoMA παρουσίασε μια αναδρομική έκθεση του έργου του για να σηματοδοτήσει 150 χρόνια από τη γέννησή του το 2017.

Το 2016 η UNESCO πρόσθεσε 17 έργα από τον γαλλικό αρχιτέκτονα Le Corbusier του 20ου αιώνα στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς.

Η κύρια φωτογραφία είναι από την Carol M. Highsmith.

Πηγή: dezeen.com

Συμμετοχή στη συζήτηση

Compare listings

Compare