Το 2D γίνεται 3D στο Μουσείο Cartoon του Λονδίνου

Το Sam Jacob Studio έχει μετατρέψει τα δισδιάστατα γραφικά των ταινιών κινουμένων σχεδίων σε τρισδιάστατη αρχιτεκτονική για να δημιουργήσει τους πολύχρωμους εσωτερικούς χώρους του Μουσείου Cartoon στο Λονδίνο.

Το Sam Jacob Studio σχεδίασε το μόνιμο σπίτι για το Μουσείο Cartoon στο Fitzrovia, στο κεντρικό Λονδίνο, για να είναι ένας χαρούμενος, πολύχρωμος χώρος.

“Νομίζω ότι ο καθένας που εισέρχεται στο μουσείο καρτούν θα απογοητεύσει να βγει λιγότερο χαρούμενος από ό, τι όταν μπήκε», δήλωσε ο Σαμ Ιακώβ , ιδρυτής του στούντιο.

«Θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα χώρο εμπνευσμένο από τον κόσμο της γελοιογραφίας, όπου η υπερβολή και η φαντασία συγχέουν τις προσδοκίες σας», είπε στον Dezeen.

Cartoon Museum, Λονδίνο, από το Sam Jacob Studio
Cartoon Museum, Λονδίνο, από το Sam Jacob Studio

Το μουσείο περιλαμβάνει μια μόνιμη γκαλερί, ένα χώρο για προσωρινές εκθέσεις, ένα Studio Learning Clore και ένα κατάστημα, καθώς και γραφεία για το προσωπικό του και ένα αρχείο.

Οι χώροι εισόδου παίρνουν την οπτική τους ταυτότητα απευθείας από τα κινούμενα σχέδια, με τρύπες γελοιογραφίες διάτρητες μέσα από τοίχους και πόρτες που μετατοπίζουν κλίμακα. Αυτά παίρνουν τα συνθήματά τους από τις εικονογραφήσεις του John Tenniel για την Alice in Wonderland.

Cartoon Museum, Λονδίνο, από το Sam Jacob Studio

“Σκεφτήκαμε για κάθε αρχιτεκτονικό στοιχείο και φανταζόμασταν πώς θα μπορούσε να αποδώσει εάν ήταν στον γραφικό κόσμο των κινούμενων σχεδίων”, εξήγησε ο Jacob.

“Κάθε στιγμή στο έργο υπήρξε μια ευκαιρία να σκεφτούμε τη διαφορά μεταξύ των πραγμάτων στον« πραγματικό »κόσμο και τα πράγματα στον κόσμο και πώς μπορούμε να τους φέρνουμε πιο κοντά».

Cartoon Museum, Λονδίνο, από το Sam Jacob Studio
Το στούντιο στοχεύει να κάνει τους χώρους και τις συνδέσεις μεταξύ τους όσο το δυνατόν πιο διασκεδαστικό και γελοιογραφικό, με μια ψεύτικη βιβλιοθήκη που κρύβει μια μυστική πόρτα στο Clore Learning Studio, ενώ μια γραφική τρύπα χτυπάται σε έναν τοίχο για να συνδέσει τη σκάλα με τον χώρο εισόδου .

“Ήθελα πάντα να φτιάξω ένα παράθυρο σαν θραύση, έτσι μια γραφική γλώσσα μετατρέπεται σε αρχιτεκτονικό στοιχείο, οπότε ήταν πολύ ικανοποιητικό να βρούμε επιτέλους ένα κατάλληλο σπίτι για αυτή την ιδέα”, δήλωσε ο Jacob.

“Μου αρέσει πολύ και η μυστική βιβλιοθήκη, η οποία είναι κακοποιός από τη μια πλευρά και Le Corbusier από την άλλη.”

Cartoon Museum, Λονδίνο, από το Sam Jacob Studio
Παράλληλα με τους χώρους εισόδου και κυκλοφορίας γελοιογραφίας, ο κεντρικός χώρος της γκαλερί έχει ένα πιο χαρακτηριστικό εσωτερικό κιβώτιο που περιέχει μια μόνιμη απεικόνιση κινούμενων σχεδίων και κωμικών τεχνών.

Σε όλο το μουσείο το στούντιο έχει ως στόχο να συνδυάσει το δισδιάστατο και το τρισδιάστατο, συμπεριλαμβανομένου του σχεδίου του, το οποίο προορίζεται να είναι σαν μια “ταινία γελοιογραφίας”.

“Πολλά από τα διαγράμματα είναι μεταξύ δύο διαστάσεων και τριών διαστάσεων. Στο σχέδιο, οργανώνουν τους χώρους σαν να ήταν πλαίσια σε μια ταινία γελοιογραφίας – εκτός από αυτό μπορείτε να επιλέξετε τη δική σας διαδοχική αφήγηση”, δήλωσε ο Jacob.

Cartoon Museum, Λονδίνο, από το Sam Jacob Studio
“Ένα μέρος του χώρου μοιάζει να είναι σχεδιασμένο και δύο διαστάσεων, ενώ άλλα μέρη μοιάζουν να επεκτείνουν τον αναρτημένο κόσμο στον φυσικό κόσμο της αρχιτεκτονικής”, συνέχισε ο Jacob.

“Με κάποια έννοια αυτό είναι όλος η αρχιτεκτονική, εκτός από την περίπτωση που είχαμε την ευκαιρία να είμαστε σαφείς σχετικά με την αντιπροσωπευτική φύση της αρχιτεκτονικής”.

Το Sam Jacob Studio ιδρύθηκε το 2014 από τον συνθέτη Dezeen Jacob, έναν από τους τρεις ιδρυτές της επιρροής στούντιο FAT .

Το στούντιο πρόσφατα δημιούργησε ένα κομμωτήριο στο Peckham , νότιο Λονδίνο, όπου τα έργα τέχνης τοποθετούνται εκεί όπου συνήθως τοποθετούνται καθρέφτες.

Η φωτογραφίες είναι από τον Jim Stephenson .

Πηγή: dezeen.com

Συμμετοχή στη συζήτηση

Compare listings

Compare